Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Purnun hiihtokeskus elää yhteisön sisusta

Purnun hiihtokeskus Hartolan Vuorenkylässä vietti viime viikonloppuna 30-vuotisjuhliaan. Rohkean hankkeen historia olisi voinut jäädä paljon lyhyemmäksikin, ellei se olisi kyläyhteisölle ja koko Hartolalle niin tärkeä.

Juuri ennen 1990-luvun lamaa toimintansa aloittanut Purnu on nähnyt vaikeita aikoja, menettänyt välillä hissinsäkin ja hiljennyt kokonaan, mutta jatkanut taas sitkeästi toimintaansa, välillä lähes pelkällä kyläläisten yhteisen tahdon voimalla. Monen muun samoihin aikoihin perustetun pienen eteläsuomalaisen laskettelukeskuksen rinteet ovat pusikoituneet jo vuosia sitten, mutta Purnu porskuttaa edelleen, kunhan talvella vain riittää lunta tai edes pakkasta lumitykkien käyttämiseen.

Purnun ongelma eivät ole rinteet tai palvelut, vaan sijainti. Hiihtokeskus sijaitsee huonokuntoisten teiden takana, harvaan asutulla seudulla, kaukana suurista ja pienemmistäkin kaupungeista ja sikäli hankalassa kohdassa Suomen kartalla, että Päijänne sulkee reitin lännestä tulevilta asiakkailta.

Purnu ei ole kultakaivos, eikä siitä sellaista tule, mutta se on pärjännyt ja voi pärjätä myös tulevaisuudessa niin kauan kuin Suomen talvet säilyvät kylminä ja lumisina. Hiihtokeskuksen pitkä historia ja hyvä maine antavat toiminnan jatkamiselle kestävän pohjan, kunhan Vuorenkyläntie vain pysyy edes siedettävän ajettavassa kunnossa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat