Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Talviurheilumenestys taas aaltoliikkeessä

Suomen menestys talviurheilulajeissa on viime vuosina aaltoillut yllättävästi. Hyvät ja huonot vuodet ovat vuorotelleet osin selittämättömästi niin maastohiihdossa, ampumahiihdossa kuin jääkiekossakin.

Medialla on taipumus soittaa hätäkelloja heti, kun urheilijoiden suoritukset vähänkin notkahtavat, ja epäillä koko urheilujärjestelmän, rahoituksen ja valmennuksen toimivuutta. Kun suunta taas kääntyy parempaan, nostetaan vasta haukutut toimijat sankareiksi yhtä kevyin perustein.

Kannattaisi kuitenkin muistaa, että maailman huipulla on talvilajeissakin kysymys hyvin pienistä marginaaleista. Esimerkiksi ampumahiihdossa, jonka lajimenestys on yhtä kuin Kaisa Mäkäräisen päivän vire, yksi ohilaukaus voi pudottaa kultavauhtia etenevän hiihtäjän sijoituksissa toiselle kymmenelle.

Paljon pysyvääkin talviurheilusta löytyy: Jääkiekossa Suomesta on kasvanut kestomenestyjä, kun taas mäkihypyssä olemme pudonneet korkealta todella alas: 1980- ja 1990-lukujen paras mäkimaa ei pysty lähettämään tuleviin MM-kisoihin edes yhtä todellista mitaliehdokasta.

Suurin osa suomalaisista innostuu enemmän menestyksestä kuin mistään lajista sinänsä. Mäkihyppyä uhkaakin liian pitkän heikon kauden väistämätön tulos: Kun menestystä ei heru, kuolee ennen pitkää koko lajikulttuuri.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat