Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Ehdokasmäärä ei edistä läpimenoa

Itä-Hämeestä on lähdössä kevään eduskuntavaaleihin selvästi enemmän ehdokkaita kuin neljä vuotta sitten. Demokratian kannalta into on ilahduttavaa, mutta alueen ehdokkaiden mahdollisuuksia päästä eduskuntaan se ei paranna.

Itä-Hämeen ainoa kansanedustaja on jo vuosia ollut keskustan Jari Leppä. Pertunmaalainen Leppä keräsi viime vaaleissa Kaakkois-Suomen vaalipiirin kolmanneksi suurimman äänimäärän, ja uusinee valtakirjansa tänä keväänä.

Hämeen vaalipiirin puolella tilanne on heikompi: Kukaan suurten puolueiden itähämäläisehdokkaista ei kuulu oman ryhmänsä kärkinimiin, mikä jättää läpimenon mahdollisuudet suurelta osin kotikentän tuen varaan.

Yhdelläkään itähämäläisehdokkaalla ei ole Heinolan, Sysmän ja Hartolan alueella niin paljon oman puolueensa äänestäjiä, että edes kaikkien heidän tuki riittäisi viemään ehdokkaan Arkadianmäelle. Kansanedustajan paikka vaatii joko laajaa tukea muualta vaalipiiristä tai itähämäläisten äänten keskittämistä yli puoluerajojen.

Pelkästään Heinolan äänipotti riittäisi parhaassa tapauksessa jopa kahden kansanedustajan läpimenoon. Takavuosina heinolalaisedustajia olikin kaksi, mutta Timo Ihamäen (kok.) pudottua vaalipiirimuutoksen jälkeen eduskunnasta yksikin paikka on jäänyt haaveeksi.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat