Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Valtuuston valta valuu läpi sormien

Heinolan valtuustossa istuu monta päättäjää, joita turhauttaa valtuuston nykyinen asema kaupungin päätöksenteossa. Valtuuston pitäisi olla Heinolan korkein päättävä elin, mutta sen ote asioista on vähitellen rajautunut niin karkealle ja yleiselle tasolle, että isotkin yksityiskohdat tuntuvat valuvan läpi sormien. Moni valtuutettu kokee, että alempi päätöksentekokoneisto tulkitsee valtuuston linjauksia halunsa mukaan, jopa viittaa niille kintaalla.

Valtuuston vuonna 2017 hyväksymä Heinolan uusi hallintosääntö vahvisti kaupunginhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden asemaa. Toimialoilla on lisäksi omat ohjeistuksensa, ja käytännön tasolla valtuuston asema päätöksenteon kokonaisuudessa tuntuu jääneen jossain määrin epäselväksi. Ei ehkä olisi pahitteeksi kirjoittaa sääntöä uusiksi niin, että päätösvallan jako tulee kaikille selväksi.

Moni päättäjä kokee, että valtuuston aseman heikkeneminen alkoi jo kauan ennen uuden hallintosäännön hyväksymistä. Sinänsä aivan oikeana tavoitteena on ollut vapauttaa valtuutetut vähäarvoisten pikkuasioiden käsittelystä keskittymään laajempiin linjauksiin, jotka toimialojen pitäisi ottaa huomioon jo omassa asioiden valmistelussaan. Osittain lopputuloksena on kuitenkin ollut, ettei valtuuston käsi enää yllä ruohonjuuritasolle, siihen miten sen linjauksia käytännössä toteutetaan.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat