Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Medialukutaidon merkitys korostuu

Tällä viikolla vietetään koulujen sanomalehtiviikkoa. Vaikka teemana on perinteinen painettu sana, kannattaa keskustelua kouluissa käydä muustakin julkisesta informaatiosta, jota on tiedonvälityksen pirstoutuvalla kentällä tarjolla yhä useammasta lähteestä. Kehitys vaatii ihmisiltä yhä parempaa medialukutaitoa.

Perinteisen median periaatteisiin kuuluu pyrkimys kertoa olennaisia tosiasioita lukijoita, kuulijoita ja katsojia ympäröivästä maailmasta, mutta muilla informaation levittäjillä saattaa olla aivan toiset tavoitteet ja periaatteet.

Koululaisten pitäisi jo nuoresta lähtien tajuta selkeästi, että kaikkeen tietona tarjottuun aineistoon kannattaa suhtautua kriittisesti: pohtia kuka on sen takana, kenen etua se palvelee, miksi se on julkaistu, ja onko se ristiriidassa muiden lähteiden tarjoaman informaation tai yleisesti hyväksytyn perustietämyksen kanssa.

Tarjolla on epätarkkoja tai väärin tulkittuja tietoja, harhaan johtavia osatotuuksia, propagandaa ja silkkoja valheita, joista osa voi läpäistä hetkellisesti myös perinteisen median seulan. Vastuullinen media pyrkii korjaamaan virheensä, mutta alet-tuaan kerran levitä väärä tieto elää usein internetissä pitkään ja sitkeästi. Aina löytyy joku, jonka edun mukaista on pitää yllä vääriä käsityksiä itselleen tärkeistä asioista.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat