Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Talousennusteista vain hämmennystä

Maailman, Euroopan ja Suomen taloudessa eletään epävarmoja aikoja. Nousukautta seuraa aina ennen pitkää taantuma, mutta milloin se alkaa? Talousviisaiden ennusteet saavat ristiriitaisuudessaan piensijoittajalta lähinnä vain pään pyörälle.

Hidastuva talouskasvu on tosiasia, mutta hidastumisen tahdista vallitsee epätietoisuus. Kiinan viime vuoden kasvulukuihin kohdistuu epäilyksiä, ja kun kyseessä on koko maailmantalouteen vaikuttava talousjätti, huojuvat tietojen mukana myös tämän ja tulevan vuoden kasvuennusteet.

Osa talouden ennustajista tuntuu kokevan velvollisuudekseen varoittaa mahdollisimman kovin sanoin, että taantuma on jo lähellä, ja siitä tulee pitkä ja syvä. Toiset gurut taas koettavat selvästi rauhoitella markkinoita lupaamalla vielä ainakin kahta kasvuvuotta ja vakuuttamalla, ettei mihinkään paniikkiin ole vielä aihetta.

Piensijoittajalle tilanne on hämmentävä. Onko vanha viisaus, että syöksyssä kannattaa vain istua salkun päällä ja odottaa nousua, edelleen voimassa, vai onko tulossa jokin uudenlainen, aiempia pahempi taantuma, jolta kaikki sijoitukset kannattaa suojata niin pian kuin mahdollista?

Kiina, Trump, brexit... Tilanteessa on liian monta muuttujaa, eikä kysymyksiin ole tarjolla varmoja vastauksia.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat