Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Vanhustenhoidon mitoitus taattava

Suomalaisen vanhustenhoidon ongelmista on puhuttu jo vuosia. Hoivaa kaipaavien ikäihmisten määrä kasvaa vuosi vuodelta, mutta alalle on vaikea saada riittävästi työvoimaa, eikä kaikkien palveluyksiköiden hoitajamitoitus vastaa edes paperilla todellista tarvetta.

Viime viikonloppuna nousivat mediassa tikun nokkaan yksityisen Esperi Caren ongelmat, mutta vastaavaa tekevien käsien puutetta löytyy myös julkiselta puolelta. Ikääntyvä väestö on kunnille ja sote-yhtymille taloudellisesti raskas haaste, jonka kulujen jatkuvaa kasvua ne yrittävät hillitä säästämällä myös työvoimassa.

Vanhustenhoidon henkilökunnan työ on vastuullista, raskasta ja heikosti palkattua. On kohtuutonta asettaa heidät vielä lisäksi henkilöstömitoituksella tilanteeseen, jossa työtä on mahdotonta tehdä riittävän hyvin. Mitoituksen pitää olla kohtuullinen sekä työn tekijöille että heidän asiakkailleen.

Vanhusten kotona asumisesta ja kotiin hoitamisesta on tullut korvike, jolla yritetään korvata ja peitellä hoivapaikkojen puutetta. Läheskään kaikki vanhukset eivät selviydy kotihoidossa, eikä koti ole heille paras paikka elää.

Monessa tapauksessa riittävän hoivan ja turvallisuuden voi tarjota vain kallis ja työvoimaa vaativa tehostettu palveluasuminen.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat