Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Ammattitaito on arvonsa ansainnut

Nuoret ammattiin opiskelijat mittelivät viime viikolla Heinolassa ja 29 muulla paikkakunnalla taitojaan oman alansa osaamisessa. näistä semifinaaleista valikoituivat parhaat ammattitaidon SM-kilpailun finaaliin, joka järjestetään toukokuussa Joensuussa.

Toisen asteen ammatillinen koulutus on tällä vaalikaudella joutunut raskaiden rahoitusleikkausten kohteeksi, mikä on herättänyt epäilyksiä siitä, pystyykö se enää nykyisillä resursseilla suoriutumaan koulutustehtävästään, tuottamaan vankat perustaidot omaavia ja lisää oppimaan kykeneviä ja motivoituneita ammattilaisia suomalaiseen työelämään.

Huoli on aiheellinen, sillä toimiakseen Suomen elinkeinoelämä tarvitsee muutakin kuin maistereita ja tohtoreita. Jo taittuva nousukausi on nostanut selkeästi esiin, että meillä on monilla aloilla huutava pula ammattitaitoisesta työvoimasta samaan aikaan, kun maassa on edelleen vaikea työttömyys.

Ratkaisuja eivät ole ammattikoulutuksen kurjistaminen, matalapalkka-alojen osaamisen väheksyntä tai nuorisotyöttömien käyttö palkattujen ammattilaisten ilmaisina korvaajina. Ne vain pahentavat ongelmaa, joka vaatisi ammattikoulutuksen kokonaisuudistusta ja ammattitaidon nostamista kunniaan sen kaikissa muodoissa.

Hyvä työmies tai -nainen on edelleen palkkansa ansainnut.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat