Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Matti Nykäsen kuva alkaa nyt kirkastua

Tieto Matti Nykäsen kuolemasta yllätti maanantaina monet suomalaiset. Vaikka Nykäsen elämää oli seurattu medias-sa tiiviisti myös hänen mäkihyppyuransa jälkeen, ja miehen terveyteen väistämättä vaikuttaneet elämäntavat olivat hyvin tiedossa, ei suruviestiä silti osattu vielä odottaa.

Matti Nykäsestä oli tullut jotenkin elämää suurempi, enemmän kuvitteellinen kuin todellinen, jo eläessään kuolematon hahmo. Hänessä tiivistyi kansan kyky antaa sankarilleen – ja samalla itselleen – anteeksi isotkin virheet ja arvostaa häntä välillä pilkkanaurunkin läpi. Samalla Nykäsestä tuli julkisen roolinsa vanki, joka ei oikeastaan koskaan onnistunut siirtymään tavallisen kansalaisen arkeen ja elämään.

Nyt mäkisankari on kaikesta tuosta paineesta vapaa. Hänen kuvansa piirtäminen siirtyy viihdelehdiltä historiantutkijoille, jotka varmasti löytävät puhki kirjoitetun julkisen hahmon alta jotakin uutta, ehkä tärkeämpääkin kuin kaikki Nykäsestä tähän asti kerrottu. Se vie luultavasti vielä vuosia, sillä vasta riittävä etäisyys antaa selkeän näkymän ihmiseen ja ilmiöön, jonka tunsimme Matti Nykäsenä.

Ajan kuluessa varmasti kirkastuu myös kaiken ydin, mäkihyppy. Jos Nykänen ei olisi ollut maailman paras mäkihyppääjä, ei olisi ollut myöskään julkkis-Nykästä tai laulaja-Nykästä, vaan yksi aivan tavallinen, varmasti erilainen Nykänen.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat