Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Auton ostajan pakko pohtia valintaansa

Auton ostaminen on aina iso päätös, joka muuttuu vuosi vuodelta yhä vaikeammaksi. Uuden auton hankkimista tänä vuonna pohtiva joutuu jo aidosti miettimään myös autonsa käyttövoiman valintaa.

Sähkö- ja hybridiautot ovat edelleen selvästi kalliimpia kuin bensiini- ja dieselautot, eikä sähköautojen toimintasäde suhteessa latausaikaan vielä yllä samaan käytettävyyteen kuin perinteisillä polttomoottoriautoilla. Etanoli- ja kaasuautojen ­ongelmana taas on polttoaineiden harva jakeluverkko.

Auton ostaja joutuu myös pohtimaan, miten paljon ja nopeasti erilaisten autojen hinnat lähivuosina nousevat tai laskevat: Kannattaako auton hankintaa lykätä, jos sähkö- tai hybridiauton saa kohta samalla hinnalla tai jopa halvemmalla kuin bensiini- tai dieselauton? Kannattaako uutta bensiiniautoa enää hankkia, jos sen polttoainetta aletaan jo lähivuosina verottaa entistä kovemmin? Milloin uudet bensiini- ja dieselautot kielletään, ja kuinka kauan vanha autokanta voi jatkaa liikenteessä?

Suuri osa suomalaista asuu alueilla, joilla arkielämä, asiointi ja työssäkäynti vaativat oman auton omistamista. Kun lukuun lisätään vapaa-ajan asuntojen omistajat, kasvaa määrä vielä merkittävästi. Tulevaisuus voi tuoda liikenneratkaisuja, jotka korvaavat osan tästä liikenteestä uudenlaisella yksityis- tai ­joukkoliikenteellä, mutta kovin nopeasti se tuskin tapahtuu.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat