Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Joka toinen kutistaisi eduskunnan kokoa

Yli puolet (51 prosenttia) suomalaisista vähentäisi kansanedustajien määrän 200:sta 100:aan, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön viime viikolla julkaisema kyselytutkimus. Reilu kolmannes vastaajista vastustaa eduskunnan supistamista, viisi kuudesta sen laajentamista.

Kansan niukka enemmisto (53 prosenttia) olisi valmis rajoittamaan kansanedustajien toimikaudet kahteen.

Tulos on avoin monenlaisille johtopäätöksille, ja vastausten takaa löytyy todennäköisesti hyvin erilaisia perusteluja.

Moni vastaaja luultavasti ajattelee, ettei pitkälti ryhmäpäätöksiin perustuva päätöksenteko vaadi suurta kansanedustajajoukkoa, vaan ryhmien kellokkaita seuraavat kakkos- ja kolmosketjun edustajat ovat vain turha kuluerä.

Toisaalta eduskunnan nykyistä kokoa on helppoa puolustaa sen alueellisella edustavuudella. Salin tuolien vähentäminen sataan karsisi pienpuolueiden edustajat pienistä vaalipiireistä, ellei niitä samalla yhdistettäisi suuremmiksi.

Rohkaisevaa on, että kyselyn tuloksista löytyy uskoa edustukselliseen demokratiaan. Yli puolet kansasta torjuu kansanedustajan toimen muuttamisen osa-aikaiseksi, ja vain joka kuudes olisi valmis valitsemaan eduskunnan arpomalla koko kansan joukosta. Ainakin Suomessa todellisuudentajulla on vielä vahva niskalenkki populismista.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat