Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Martat ovat aina ajassa mukana

Viime viikon torstaina vietettiin maailman suurinta marttailtaa, kun martat ympäri Suomen kokoontuivat yhtaikaa juhlistamaan järjestönsä 120-vuotista taivalta. Esimerkiksi Heinolassa seitsemän marttayhdistystä vietti yhteistä iltaa kirkonkylän seurakuntatalolla.

Martat on vuonna 1899 perustettu kotitalousneuvontaa antava kansalaisjärjestö, joka on kulkenut pitkän tien yhtä jalkaa kehittyvän Suomen mukana. Toiminnan keskiössä on koko ajan säilynyt hyvän kodinhoidon ihanne, mutta samalla järjestö on pystynyt kehittymään, uudistumaan ja pysymään kaikin tavoin ajassa mukana.

Siksi marttatoiminta houkuttelee edelleen myös nuoria, jotka haluavat oppia esimerkiksi perinteisiä ruoanlaitto- ja siivoustaitoja tai uusia niksejä samoilta aloilta. Ikääntyvässä Itä-Hämeessä väki toki on vanhempaa kuin vaikkapa Helsingin citymartta­yhdistyksissä.

Martat mielletään usein naisjärjestöksi, jota se voittopuolisesti onkin, mutta noin 46 000 jäsenen (vuonna 2017) joukkoon mahtuu myös paljon miehiä, martteja. Perinteisten jäykkien sukupuoliroolien muretessa turhat raja-aidat ovat kaatuneet, kuten pitääkin. Onhan kodin hyvä hoito koko perheen työtä, ja esimerkiksi marttojen harrastama sienestys mainiota koko perheen hyötyulkoilua.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat