Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Brexit kolkuttaa jo oven takana

Jos brexit-päivää ei siirretä eteenpäin, on Britannian EU-eroon aikaa enää 32 päivää. Vaikka toisin ehkä aiemmin kuviteltiin, on myös kaikkien yhteinen painajainen, sopimukseton EU-ero, edelleen mahdollinen.

Suomalaistenkin on syytä seurata tarkasti neuvotteluiden etenemistä. Mikäli sopimukseen ei päästä ja ero tapahtuu, aiheut­taa se heti 1. huhtikuuta alkaen ongelmia esimerkiksi lento­matkustamiseen. Lentäminen suoraan EU-maista Britanniaan todennäköisesti onnistuu, mutta jatkolennot Britanniasta olisivatkin jo epävarmempia. Tavalliselle kuluttajalle sopimukseton ero näkyisi myös esimerkiksi verkkokaupassa, kun ostokset olisi jatkossa tulliselvitettävä. Tämä tosin on jo tuttua EU:n ulkopuolelta tavaraa tilaaville suomalaisille.

Kovimman kolauksen erossa, on se sitten sopimuksellinen tai sopimukseton, kokevat kuitenkin britit itse. Esimerkiksi monet yritykset siirtävät jo tällä hetkellä toimintaansa EU-maihin, ja vielä useammat ovat jo lähtökuopissa. EU-kriittiset poliitikot myivät EU-eroa brexit-äänestyksen alla sillä, että muualta Euroopasta ei enää eron jälkeen saavuta viemään brittien työpaikkoja. Nyt työpaikat uhkaavat kuitenkin kaikota saarelta muualle Eurooppaan. On totta, että isona jäsenvaltiona Britannia maksaa suuria EU-jäsenmaksuja. Mutta kyllä rahalle on myös saatu vastinetta – josta osan Britannia toivoo nyt saavansa vastikkeetta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Suosittelemme

Luetuimmat