Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Rekisteröinti voisi estää hylkäämisiä

Hartolan eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Margit Nevala kiirehti Itä-Hämeen haastattelussa (27.2.) kissojen rekisteröinnin ja pakollisen tunnistusmerkinnän käyttöönottoa. Koirien rekisteröinti on tulossa pakolliseksi vuonna 2022, ja tavoitteena on, että myös kissat saadaan tulevaisuudessa pakollisen rekisteröinnin piiriin.

Kissojen hylkääminen on Suomessa todellinen ja iso ongelma. Kuntien löytöeläintaloihin päätyy vuosittain noin 10 000 kissaa, joista vain noin kymmenen prosenttia palautuu takaisin kotiinsa. Ero esimerkiksi koiriin on huima: löytöeläintaloihin viedyistä koirista noin 90 prosenttia noudetaan takaisin kotiin.

Monen löytöeläimen omistajaa on mahdoton selvittää tunnistusmerkintöjen puuttumisen vuoksi. Löytöeläintaloista arvellaan, että kissojen perään ei edes viitsitä kysellä, kun uuden voi saada jopa ilmaiseksi. Jos eläimen hylkäämisestä jäisi rekisteröinnin takia kiinni ja siitä seuraisi rangaistus, myös kissojen heitteillejättöjen uskoisi vähenevän.

Monen löytöeläimen kohtalo on karu: kunnalliset löytöeläintalot säilyttävät eläimiä 15 vuorokautta. Mikäli niitä ei siinä ajassa noudeta, voidaan ne joutua lopettamaan, ja lopetusuhan alla onkin useita eläimiä joka päivä. Jokainen lemmikkieläimen hankintaa harkitseva voisikin uhrata ajatuksen hylätyille lemmikeille. Eläimen adoptoiminen on eläinsuojeluteko.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat