Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Vaalitulos riippuu paljon teemoista

Eduskuntavaaleihin on aikaa enää reilu kuukausi. Kuluneen talven aikana julkiseen keskusteluun nousseet teemat maahanmuuttajien seksuaalirikoksista vanhustenhoidon puutteisiin ovat heilutelleet puolueiden kannatuskäyriä melkoisesti, eikä vaalien tulosta ole vieläkään kovin helppo ennustaa.

Liikkuvien äänestäjien määrä on kasvanut vuodesta toiseen. Samalla tuntuu myös ihmisten äänestyskäyttäytyminen muuttuneen entistä lyhytjänteisemmäksi. On mahdollista, että jokin erityisen tunteisiin vetoava teema heilauttaa vielä loppusuoralla tulosta hyvinkin merkittävästi, mutta mikä se voisi olla?

Sote-vaaleja näistä vaaleista ei tule. Vaivalloisesti eteenpäin ontuvan uudistuksen vaikutus puolueiden kannatuslukuihin on ollut jo pitkään nähtävissä, eikä sen varmistuminen tai kaatuminen enää todennäköisesti aiheuta gallupluvuissa suurtakaan värinää. Maahanmuuttovaalejakaan tuskin on luvassa, vaikka perussuomalaisten Oulun tapahtumista saama kannatusruiske luultavasti kestääkin vaaleihin asti.

Vanhustenhoidosta tulee varmasti yksi vaalien pääteemoista, mutta vain siksi, ettei yksikään puolue voi sitä nykyisessä tilanteessa sivuuttaa. Kaikki vain ovat asiasta periaatetasolla niin herttaisen yksimielisiä, ettei kukaan pääse vanhusten puolustamisesta yksin hyötymään.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Suosittelemme

Luetuimmat