Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Vaalikoneet antavat pohtimisen aihetta

Eduskuntavaalien loppusuora lähestyy, ja kansalaiset pohtivat valintaansa kuka milläkin perustein. Keskivertoäänestäjän kannattaa ainakin kokeilla vaalikonetta, mieluiten useampaakin, ennen kuin valitsee oman ehdokkaansa.

Harva tavallinen kansalainen tuntee poliitikot niin hyvin tai seuraa politiikkaa niin tarkasti, että olisi aidosti selvillä kaikkien ehdokkaiden mielipiteistä itselleen tärkeissä asioissa. Useimmilla on – enemmän tai vähemmän oikeita – mielikuvia siitä, mitä asioita eri puolueet ajavat, mutta vain harva tuntee ehdokkaiden henkilökohtaiset kannat.

Vaalikone antaa ainakin jonkinlaisen käsityksen siitä, millaisen politiikan edustajina ehdokkaat haluavat esiintyä. Kuva on kapea, irtonaisista asiakysymyksistä rakennettu, eikä välttämättä muutenkaan oikea, mutta kuitenkin jollain lailla suuntaa antava. Kone ei näe ehdokkaan pään sisään, mutta pakottaa hänet kuitenkin pohtimaan kantojaan eri asioihin – samalla punniten, mitä äänestäjät niistä ajattelevat.

Vaalikone tuottaa usein äänestäjälle yllätyksiä. Samanmielisin ehdokas voi löytyä ”väärästä” puolueesta tai osoittautua henkilöksi, jota kansalainen ei ole edes kuvitellut voivansa äänestää.

Parhaimmillaan vaalikone saa äänestäjän ajatukset liikkeelle ja pakottaa hänet haastamaan omat mielikuvansa ja ennakkoluulonsa: Kenelle ja mille hän todella haluaa äänensä antaa?

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat