Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Timo Soinin nimi jää politiikan historiaan

Suomalaiseen politiikkaan lähtemättömän jäljen jättänyt Timo Soini ilmoitti viime tiistaina, ettei pyri enää eduskuntaan, vaan luopuu kotimaan politiikasta. Europarlamentin ovea hän ei ainakaan vielä itseltään sulkenut.

Lähtö ei ollut komea, vaan siitä jäi monelle karvas sivumaku. Soinilaisten muodostama sinisten eduskuntaryhmä jää vaille parasta vaaliveturiaan samaan aikaan, kun Soinin luoma mutta Jussi Halla-ahon johtajakseen valinnut perussuomalaiset kasvattaa jälleen kannatustaan.

Soinia ei voi nimittää suomalaisen populismin kantaisäksi, se titteli kuuluu hänen oppi-isälleen, SMP:n legendaariselle puheenjohtajalle Veikko Vennamolle. Soini kuitenkin nosti vennamolaisen kansanliikkeen aivan uudelle tasolle rakentamalla sen raunioista puolueen, joka kasvoi kaksi kertaa niin suureksi kuin SMP parhaimmillaan.

Perussuomalaisten katto oli korkealla ja seinät leveällä, ja siihen se myös hajosi. Halla-aholaiset tuekseen hyväksynyt Soini joutui niittämään mitä kylvikin, kun vähemmistöstä kasvoi enemmistö, joka valtasi koko puolueen.

Soinin uusi yritys, siniset, leimautui jo syntyessään ministerien ja kansanedustajien oman edun puolueeksi. Kenttä ei enää seurannutkaan kansanjohtajaa, kuten hän ehkä toivoi. Sellaista on populismi – ja politiikka.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Suosittelemme

Luetuimmat