Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hoitajat ja opettajat liian sairaissa tiloissa

Kahdella kolmesta kunnissa työskentelevästä hoitajasta ja opettajasta on huonoja kokemuksia työtiloistaan, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön ja Kiinteistöalan koulutussäätiön teettämä kyselytutkimus.

Kuntien julkiset tilat kuten koulut ja terveyskeskukset ovat ikääntyneet osin vailla riittävää kunnossapitoa ja tarvittavia korjauksia, ja se näkyy henkilöstön työoloissa. Purettavat homekoulut ovat vain jäävuoren huippu, ison ongelman terävin särmä.

Yli 1 200 kyselyyn vastanneen työntekijän mukaan työtilojen viisi pahinta ongelmaa ovat puutteellinen ilmanvaihto, huono työergonomia, sisäilman epäpuhtaudet, väärä lämpötila ja rasittava melu. Lisäksi vaivaavat tilojen toimimattomuus, epäsiisteys, pahat hajut, huono valaistus ja pahimmillaan erilaiset tiloista johtuvat vaaratilanteet.

Työntekijät kokevat ongelmaksi myös sen, ettei heidän ilmoituksiaan ongelmista aina oteta tosissaan. Rakennuksen osaamattomasta tai huolimattomasta hoidosta johtuvat pulmat ovat usein helposti ratkottavissa, mutta saattavat pitkittyessään johtaa vakavampaan ja vaikeammin selvitettävään tilanteeseen.

Kunnolliset työolot ovat peruslähtökohta, josta kunnat eivät saisi talousperustein tinkiä. Kiinteistöjen laiminlyönnillä saavutettavat säästöt ovat sitä paitsi vain tilapäisiä, ja niistä lankeaa yleensä myöhemmin säästettyä selvästi suurempi lasku.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat