Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Ikäihmisten asunnot pidettävä kunnossa

Ikäihmisten määrä ja osuus suomalaisista lisääntyvät jatkuvasti. Yhteiskunnan vastaus kasvavaan hoivan tarpeeseen on koti­hoito, jonka varassa yhä heikompikuntoisten ihmisten pitäisi selviytyä. Hoito, kuntoutus, ruoka, siivous ja asiointikuljetukset kattavat suuren osa vanhusten avuntarpeista, mutta vähemmälle huolelle on jäänyt vanhenevan väestön asuntojen kunto.

Moni ikäihminen ei enää eläkkeellä pysty rahallisesti tai työkuntonsa puolesta panostamaan kotinsa kunnossapitoon yhtä paljon kuin aiemmin. Henkisen kunnon ja elämänhalun heiketessä saattavat heiketä myös kyky huomata kodin puutteita ja halu puuttua niihin. Asunto saattaa kärsiä pahojakin vaurioita ilman, että kukaan ryhtyy välittömästi korjaamaan niitä.

Pahimmillaan tilanne johtaa siihen, etteivät vanhuksen asuinolot enää täytä hyvän elämän vaatimuksia, vaan saattavat olla suorastaan epäterveelliset. Asunto voi olla homeessa, kylmä ja vetoisa, taloteknisesti epäkuntoinen, jopa asumiskelvoton. Sillä ei ole myyntiarvoa, ja perinnöksi jäävät vain kulut.

Tämä kehitys uhkaa yhä useampia ikäihmisten asuntoja, sillä monilla paikkakunnilla vanhojen asuntojen kauppa käy heikosti. Asunnosta ei pääse eroon, vaikka haluaisi, ja vähitellen sen ylläpidosta tulee omistajalle liian suuri taakka. Jos ongelmaan ei löydy ratkaisuja, tähän loukkuun putoaa kymmeniä tuhansia ikäihmisiä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat