Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Rakennuskanta menettää arvoaan

Viime viikolla julkaistun Rakennetun omaisuuden tila -raportin mukaan suuri osa Suomen rakennuskannasta on menettänyt tai menettämässä arvonsa. Muuttotappiokunnissa monen asunnon arvo on jo käytännössä nolla tai purkukustannuksen huomioon ottaen jopa miinuksella, koska ostajia ei enää ole.

Tilanne on katkera monelle perheelle, jonka keskeinen omaisuus on oma asunto. Siihen on uhrattu työtä ja rahaa, ja nyt pitäisi hyväksyä, ettei käteen jää mitään. Asuntoa ei saa myytyä vanhuuden toimeentulon leventämiseksi tai asunnon vaihtamiseksi pienempään, vaan ihmisistä tulee kotinsa panttivankeja. Kun rahat käyvät vähiin, rapistuu myös talo, jonka korjaaminen ei enää kannata.

Viime viikolla julkaistun Ylen kyselytutkimuksen mukaan neljä viidestä suomalaisesta haluaa pitää koko maan asuttuna, vaikka se vaatisi valtion tukea taantuville alueille. Kaupungistumiskehitystä on kuitenkin vaikea torjua, sillä mikään valtion tuki ei riitä luomaan muuttotappioalueille tarvittavia työpaikkoja, jos yritykset valitsevat toisin.

Rakennuksiin on sidottu 45 prosenttia Suomen kansallisvarallisuudesta. Kun mukaan lasketaan muu rakennettu ympäristö, kohoaa luku 83 prosenttiin. Kaikki se rapistuu, ja korjausvelka kasvaa vuosi vuodelta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat