Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Valemediassa joka päivä on aprillipäivä

Tänään vietetään aprillipäivää. Se tarkoittaa, että tavallisesti luotettavienkaan sanomalehtien kaikkiin uutisiin ei voi luottaa, vaan sekaan on saatettu sijoittaa puhdas aprillipila. Yleensä juttu liittyy johonkin ajankohtaiseen aiheeseen ja pyrkii sellaiseen aitouteen, että ainakin osa lukijoista menee hetkeksi lankaan.

Aprillijutuilla on suomalaisissa sanomalehdissä pitkä perinne, jota on viime vuosina myös kyseenalaistettu, koska sen pelätään horjuttavan yleisön luottamusta perinteiseen mediaan. Lehdet eivät halua vähimmässäkään määrin rinnastua valemedioihin, joissa jokainen päivä on aprillipäivä ja valeuutiset pääsisältö.

Lehdet kertovat aina jälkikäteen, mikä aprillipäivän uutisista oli pelkkä vitsi. Valemediat eivät korjaa tahallisia eivätkä tahattomia virheitään, sillä totuudella ei ole niille mitään väliä. Sisällön sanelevat asenteet ja mielipiteet, joita valemedia haluaa edistää, ja siinä työssä tosiasiat ovat vain valikoiden käytettävää raaka-ainetta.

Itä-Häme on sitoutunut hyvän journalismin periaatteisiin ja vastuulliseen sananvapauteen, jossa uutiset ja mielipiteet on erotettu toisistaan. Silloin lukija tietää aina, millä varauksella hänen pitää mitäkin tekstiä lukea. Siitä huolimatta tässä numerossa on myös perinteinen aprillijuttu, valeuutinen, jonka löytäminen toivottavasti tarjoaa lukijoille ainakin hetken huvin.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat