Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Jännitys nousee vaalien lähetessä

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa jännittävissä tunnelmissa. Gallup-kärjessä keikkuva SDP on ollut viime viikot pienessä laskussa, ja perussuomalaiset kirii kiinni kakkoseksi jumittunutta kokoomusta. Keskusta on pudonnut perussuomalaisten taakse, ja vihreät hengittää jo hiipuvan pääministeripuolueen niskaan. Myös vasemmistoliiton kannatus on nousussa.

Kehitystä varmasti selittää montakin tekijää, mutta ainakin yksi pistää silmään. Hallituspuolueiden vahvoista aiheista, taloudesta ja ulkopolitiikasta ei ole vaalien alla juuri puhuttu, vaan keskustelu on keskittynyt yksittäisiin kohuaineisiin: vanhustenhuollon ongelmiin, maahanmuuttajien rikoksiin, Antti Rinteen ailahteleviin veropuheisiin… Perusasiat tuntuvat unohtuvan, kun irtopisteitä irtoaa helpommin muilla syöteillä.

Uurnilla gallupit ovat tavanneet pettää etenkin vihreiden ja perussuomalaisten kohdalla. Vihreiden menestys jää yleensä alle, perussuomalaisten kiipeää yli gallup-kannatuksen.

Gallup-lukujen pohjalta on entistä vaikeampi ennustaa, millaisen hallituksen Suomi vaalien jälkeen saa. Puolueiden etääntymisiä ja lähentymisiä on yritetty ennustella niiden kannanotoista ja kantojen muutoksista, mutta kovin vankalla pohjalla spekulaatiot eivät ole. Vaalipuheet ovat vaalipuheita, hallitusohjelma aivan eri asia.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat