Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Pyörämatkailulle lupaavat puitteet

Sysmä ja Hartola tavoittelevat nyt Keski-Euroopassa runsaslukuisina parveilevia pyöräturisteja. Alueen tuotteistaminen vaatii vielä aikaa ja vaivaa, mutta puitteet antavat onnistumiseen hyvät mahdollisuudet.

Itähämäläinen maaseutu ei tarjoa maalauksellisia pikkukaupunkeja puolen päivämatkan välein, mutta sitäkin enemmän luontoa ja Suomen mitassa vanhaa kulttuurimaisemaa. Alueen päätiet eivät ole kovin pyöräilijäystävällisiä, mutta hiljaisilla pikkuteillä turistien ei tarvitse juuri autoja varoa.

Pikkuteitäkin houkuttelevampi turistisyötti voisi olla mahdollisuus pyöräillä maastossa ja ottaa tuntumaa luontoon lähietäisyydeltä. Tarvittava reitistö olisi suhteellisen helposti rakennettavissa nykyisten polku-, latu- ja moottorikelkkaurien pohjalle vain tarvittavat yhdysväylät lisäämällä.

Suomalainen jokamiehenoikeus kulkea metsässä sieniä ja marjoja poimien on Aasian ja Keski-Euroopan matkailijoille eksoottista ylellisyyttä, jonka vetovoimaa ei kannata aliarvioida. Turistit vain täytyy ohjata urille, joilla he aiheuttavat mahdollisimman vähän vaaraa itselleen ja vahinkoa ympäristölle, mutta saavat silti toivomansa luontokokemuksen.

Pyöräily ja hallittu luontomatkailu ovat myös tulevaisuutta, ekologisia turismin muotoja, joiden voi olettaa yleistyvän, kun kaukomatkailu muuntuu vähitellen lähimatkailuksi.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat