Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Brexit-kaaos antaa tärkeitä opetuksia

Britannian itseään toistava tuskailu brexit-päätöksensä kanssa jatkuu ja jatkuu. Monet asiantuntijat ovat nähneet kafkamaisessa näytelmässä samanlaisia oireita demokratian toimimattomuudesta kuin Suomen sote-mahalaskussa, mutta tapahtumia voi lukea toisinkin: Ehkäpä edustuksellinen demokratia sittenkin on tarpeellinen hätäjarru, joka pelastaa kansan sen omilta harkitsemattomilta ratkaisuilta.

Kansanäänestys kahden vaihtoehdon välillä tuottaa aina tuloksen suuntaan tai toiseen. Monimutkainenkin asetelma yksinkertaistuu kahdeksi epätodelliseksi mielikuvaksi, joiden välillä äänestäjän pitäisi rajallisin tiedon, rajallisella ymmärryksellä ja rajallisessa ajassa valita toinen. Kun päätös tehdään näin, jää sen järkevyyskin usein hyvin rajalliseksi. Kun soppaa hämmentää lisäksi joukko asetelmaa vääristäviä populisteja, on turha odottaa hyvää lopputulosta.

Brexitin ajautuminen umpikujaan olisi vaatinut Britannian hallitukselta yksimielisyyttä, määrätietoisuutta, kykyä hyväksyä syntynyt tilanne ja rohkeutta toimia sen vaatimalla tavalla. Siihen se ei ole pystynyt, vaan huojuu loputtomiin eri vaihtoehtojen välillä. Jopa kansan, hallituksen ja parlamentin välinen vallan- ja työnjako on muuttunut epäselväksi, mikä on vaarallista mille maalle tahansa. Tässä pisteessä on tärkeämpää saada aikaan mikä tahansa päätös kuin jatkaa nykyistä noidankehää.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat