Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Pienten pankkien asema käy ahtaaksi

Koitin-Pertunmaan Osuuspankin jäsenet torjuivat viime maanantaina pankkinsa yhdistymisen Päijät-Hämeen Osuuspankkiin. Toisen kahdesta konttoristaan kohta lopettava pieni maalaispankki joutuu nyt miettimään, miten se pystyy jatkamaan omin voimin yhä vaikeammaksi käyvässä toimintaympäristössä.

Moni muu pieni osuuspankki on viime vuosina päätynyt toisenlaiseen ratkaisuun. Päijänteen eteläpäässä voimien kokoaminen yhteen synnytti neljä vuotta sitten Järvi-Hämeen Osuuspankin, jonka ulkopuolelle jäivät silloin sekä Koitin-Pertunmaan Osuuspankki että Kalkkisten Osuuspankki. Kalkkislaiset pyörsivät kuitenkin päätöksensä ja liittyvät Järvi-Hämeeseen tämän kuun lopussa.

Itä-Hartolan ja Pertunmaan osuuspankkilaiset lähtivät etsimään kumppanikseen vielä isompaa pankkia, mutta eivät lopulta olleet valmiit ottamaan viimeistä askelta.

Pienten pankkien tulevaisuus on monessa suhteessa epävarma. Maaseudun, maalaistaajamien ja pikkukaupunkien väestökato kiihtyy, eivätkä muualle muuttaneet mutta kotiseudulla tilinsä säilyttäneet asiakkaat riitä kannattelemaan pankkien liiketoimintaa. Kun pankkien valvontavelvoitteet samalla kasvavat, käy kutistuvien yksiköiden kannattava toiminta jo lähivuosina ensin vaikeaksi, sitten mahdottomaksi.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat