Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hallitusneuvotteluista voi tulla hyvin vaikeat

Eduskuntavaalit päättyivät sunnuntaina historiallisen tasaiseen tulokseen. Ensi kertaa Suomen eduskunnan yli 100-vuotisessa historiassa yksikään puolue ei saanut vaaleissa yli 20 prosentin kannatusta. Jo kolmannen kerran peräkkäin kansa äänesti eduskuntaan neljä suurta puoluetta, joiden joukkoon viidenneksi sijoittunut vihreät ei vieläkään onnistunut kirimään.

Vaalien tulos voi ennakoida vaikeita hallitusneuvotteluja, kun enemmistö vaatii puoluekartalla varsin laajan pohjan, ja lähes kaikilla puolueilla on suuret lupaukset lunastettavinaan. Asetelmaa ei lainkaan helpota, että osa puolueista on jo ennalta rajannut perussuomalaiset pois mahdollisten hallituskumppanien joukosta.

Vahvat, koko vaalikauden istuvat enemmistöhallitukset ovat olleet Suomen politiikassa pääsääntö jo 1980-luvulta lähtien. Nyt voi olla edessä paluu heikkojen hallitusten aikaan, mikä ei lupaa hyvää sote-uudistuksen kaltaisille isoille muutoshankkeille.

Väistyvä pääministeripuolue keskusta on nyt tilanteessa, jossa puolueväki joutuu vakavasti miettimään tulevaisuutta: Onko nykyisellä puheenjohtajalla enää tämän vaalituloksen jälkeen riittävää luottamusta, joka antaisi hänelle mahdollisuudet jatkaa puolueen johdossa?

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat