Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Eurovaaleihin syytä suhtautua vakavasti

Huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen politiikan kevät jatkuu toukokuun eurovaaleilla. Eduskuntavaaleissa äänestysaktiivisuus nousi neljän vuoden takaisesta, mutta eurovaalit saattavat joutua vaaliväsymyksen ja ihmisten kevätkiireiden uhriksi.

Eurovaalien tärkeys ei ole suomalaisille – jos muillekaan eurokansalaisille – oikein auennut. Viimeksi niissä äänesti vain 39,1 prosenttia suomalaisista. Vaikka Brysselin päätöksiä jaksetaan arvostella, ei suomalaisten oma mukanaolo niissä hahmotu oikein. Kansalaiset kokevat, ettei pieni maa voi vaikuttaa europarlamentissa mihinkään, eikä edustajilla ole siksi väliä.

Suomalaismepit työskentelevät kuitenkin suurissa, maanosan laajuisissa poliittisissa ryhmissä, joilla on todellista painoarvoa päätöksenteossa. Edustajien oma aktiivisuus ratkaisee paljon, ja sitä suomalaisilla on riittänyt. Asioiden valmistelijoina he ovat parlamentin ahkerinta väkeä.

Votewatch-järjestön selvityksen mukaan suomalaismepit ovat vaikutusvallaltaan parlamentin kärkikastia, keskimäärin vahvempia vaikuttajia kuin esimerkiksi ranskalaiset ja ruotsalaiset. Joissain tapauksissa he voivat ajaa läpi myös Suomen kansallisia aloitteita, kuten taannoin kellojen kääntelystä luopumisen.

Eurovaaleissa kannattaa äänestää, sillä edustajistamme riippuu, miten äänemme kuuluu Euroopan kokouspöydissä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat