Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Sananvapaus kuuluu myös medialle

Kansainvälistä lehdistönvapauden päivää vietetään perjantaina 3. toukokuuta. Suomi nousi Toimittajat ilman rajoja -järjestön huhtikuussa julkistamassa lehdistönvapausindeksissä toiselle sijalle, mutta Suomenlahden toiselta rannalta on viime viikkojen aikana kuulunut kummia.

Tuoreessa indeksissä Viro löytyy 11. sijalta, mutta kaikki ei ole hyvin. Tulehtuneen tilanteen puki päälleen sanoiksi Viron presidentti Kersti Kaljulaid hallituksen astuessa maanantaina virkaan Viron parlamentissa. Kaljulaidin puserossa luki teksti ”sõna on vaba” eli ”sana on vapaa”.

Presidentti Kaljulaid suuntasi selvästi sanat Viron konservatiivisen kansanpuolueen Ekren puheenjohtaja Mart Helmelle, jonka on tulkittu pyrkivän rajoittamaan median sananvapautta. Helmen poika, valtiovarainministeri Martin Helme on puolestaan vaatinut tiettyjä toimittajia sivuun tehtävistään, koska nämä luovat hänen mielestään vastakkainasettelua.

Tilanne tuo mieleen pientä kohua Suomessa herättäneestä perussuomalaisten tiedotustilaisuudesta. Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho vaati mikrofonia pois toimittajalta, jonka kysymykseen hän ei halunnut vastata. Median ja toimittajien tehtävä on kuitenkin kysyä juuri ne kysymykset, joihin poliitikot eivät halua vastata. Sananvapaus on jakamaton arvo ja demokratian kulmakivi, jota meidän kaikkien tulee puolustaa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat