Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Rinne alkaa kasata kansanrintamaa

Maalle uutta hallitusta muodostava SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne julkisti keskiviikkona pohjan, jolle hän työnsä perustaa: SDP neuvottelee yhteisestä ohjelmasta keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n kanssa.

Kokoonpanolla on perinteitä, joille on vakiintunut omat nimensäkin: SDP:n ja keskustan yhteistyötä sanotaan punamullaksi, ja kun mukana on myös eduskunnan vasen laita, kutsutaan yhdistelmää kansanrintamaksi.

Jälkimmäinen nimi juontuu 1930-luvulta, jolloin Länsi-Euroopan kommunistit saivat Neuvostoliitolta ohjeet torjua fasismin ja natsismin rynnistystä liittoutumalla sosialidemokraattien ja maltillisten porvarien kanssa. Sotien jälkeen yhdistelmä nähtiin ensi kerran Suomen hallituksessa.

Hallitustunnustelujen lopputulos ei ollut varsinaisesti yllätys: Punamullan paluuta veikkailtiin ahkerasti jo ennen vaaleja, vaikka keskustan heikko ja kokoomuksen odotettua parempi vaalitulos nostivatkin sinipunan lähes yhtä vahvaksi vaihtoehdoksi.

Kun keskusta vaalitappiosta huolimatta päätti lähteä mukaan, oli Rinteen valinta tuskin kovin vaikea. Kansanrintama saa eduskuntaan sinipunaa vahvemman enemmistön, ja yhteisestä ohjelmastakin SDP:n lienee helpompi päästä sopuun keskustan kuin kokoomuksen kanssa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme