Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Ekoelämä ei täytä maaseudun mökkejä

Ekologisen ja yksinkertaisen elämäntavan kaipuu on lisännyt maaseudun mummonmökkien kysyntää, mutta ainakaan Heinolan seudulla trendi ei ole synnyttänyt mitään ryntäystä maaseudulle (IH 23.5.).

Harvalla ihmisellä on mahdollisuus isoon elämänmuutokseen, kun samalla pitäisi säilyttää perhesuhteet ja toimeentulo, eikä myöskään askareiden täyttämä vapaa-ajan vietto vanhan talon tanhuvilla kiehdo kovin monia kaupunkilaisia.

Vapaa-ajan asuminen on viime vuosina kehittynyt enemmänkin kohti hienompia mökkejä, kalliille ranta- tai taajamatonteille rakennettuja täysin varusteltuja kakkoskoteja.

Ekologisen ajattelun suunta taas näyttää kulkevan kohti kaupunkivihreyttä, jossa ihmiset säästävät luontoa asumalla tiiviissä kaupungeissa, käyttävät jalkojensa lisäksi vain kaupunkipyöriä ja joukkoliikennettä ja kasvattavat itse ruokaa parvekkeilla, kattopuutarhoissa ja hyönteishautomoissa.

Näissä kuvioissa maaseudun mummonmökit jäävät edelleen väliinputoajiksi. Monen vaatimattoman maalaistalon kohtalona on edelleen autioitua, lahota ja luhistua paikalleen samaan aikaan, kun kasvukeskuksiin rakennetaan yhä uusia, toinen toistaan suurempia asuntokolosseja.

Ympäristöarvot eivät näytä johtavan elämään lähellä luontoa, vaan elämään, joka jättää luonnon omaan rauhaansa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme