Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Euroopan taivas ei sittenkään pudonnut

Viime sunnuntain eurovaaleista maalailtiin ennakkoon jopa koko unionin tulevaisuudelle ratkaisevia. Pelkona oli populistien ja äärioikeistolaisten suurvoitto, joka tekisi europarlamentista toimintakyvyttömän ja panisi alulle unionin hajoamisen.

Uhkaava asetelma sai liikkeelle muutkin kuin ääriliikkeiden äänestäjät, eikä vaalitulos lopulta näyttänyt läheskään niin huolestuttavalta kuin moni ennakkoon pelkäsi. Oikeistopopulistit etenivät, mutteivät saavuttaneet asemaa, joka uhkaisi parlamentin työskentelyä. Osa parlamentin suurryhmien menettämistä äänistä kanavoitui muille EU-mielisille ryhmille, jotka varmasti löytävät paikkansa tulevissa yhteistyökuvioissa.

Europarlamentti on nyt hajanaisempi kuin ennen vaaleja, äärioikeisto edelleen uhkaavan vahva monissa jäsenmaissa ja vahvat johtajat harvassa EU:n johtomaissa.

Britannian tuskallisen hidas brexit odottaa yhä ratkaisuaan: Vaikka EU:n taivas ei pudonnut, putoaako sieltä kuitenkin yksi tähti?

Brexit ei ole ratkaisuna muuttunut yhtään sen järkevämmäksi kuin se oli alun perinkään, mutta mikään poliittinen muutos ei näytä saavan brittien päitä kääntymään. Maa on jo kärsinyt brexit-prosessista niin paljon, etteivät sen johtajat tohdi myöntää kärsimyksen olleen turhaa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme