Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kylien kehittämistä ei ole unohdettu

Heinolan kolme elinvoimaisinta kyläkeskusta ovat kirkonkylä, Vierumäki ja Lusi. Kaikissa niissä on yli kaksi vuosikymmentä, kaupungin ja maalaiskunnan liitoksesta lähtien, kannettu huolta siitä, kiinnostaako kaupunkia myös kylien kehittäminen.

Huoli ei ole ollut aivan aiheeton, mutta ei Heinola ole kyliään kokonaan unohtanut. Erityisesti Vierumäellä kehitysnäkymät ovat hyvät: Heikkimäkeen rakentuu uusi teollisuusalue, ja kyläkoululla vietettiin viime perjantaina uuden päiväkotilaajennuksen harjannostajaisia. Kaupalliset palvelut ovat jopa paremmat kuin liitoksen aikoihin.

Kirkonkylä potee yhä kuntakeskuksen aseman menetystä, mutta kovin paljon se ei ole palveluja varsinaisen liitosrysäyksen jälkeen menettänyt. Omaa kunnanvirastoa, terveysasemaa ja kirjastoa ei enää ole, mutta koulu, liikuntahalli ja nuorisotila ovat säilyneet, eivätkä kaupalliset palvelut ole kuihtuneet, vaan osin jopa parantuneet.

Eniten kehityspotkua kaipaisi Lusi. Kaupunki jälleenrakentaa puoliksi palaneen kyläkoulun, mutta muut palvelut ovat niukat. Lusin asukasmäärä on sen verran pieni, ettei se elätä kyläkauppaa, eikä kaavoitus tue kylän kasvua.

Väestökato kurittaa koko Heinolaa, jonka painopiste pusertuu yhä tiiviimmin keskustan ja moottoritien ympärille.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme