Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Koulunsa päättävillä suuret haasteet

Tänä keväänä peruskoulun, lukion, ammattikoulutuksen tai korkeakoulun päättävät nuoret ja nuoret aikuiset joutuvat miettimään elämänvalintojaan paljon monitahoisemmin kuin monet aiemmat sukupolvet.

Peruskoulusta valmistuvien haasteena on hankkia mieluinen opiskelupaikka, joka tulevaisuudessa mahdollistaa myös toimeentulon takaavan työuran. Työelämän nopeassa muutoksessa se ei ole helppoa. Yhä useamman ura koostuu pätkätöistä, alanvaihdoksista ja jatko- tai uudelleenkoulutuksista, jotka pitävät osaamisen ajan tasalla.

Nuoret joutuvat myös miettimään, onko heidän tulevaisuutensa kotiseudulla, jossain kotimaan kasvukeskuksessa vai ulkomailla. Ratkaisut eivät ole helppoja, kun ilmastonmuutos, poliittiset ristiriidat ja talouden kiristyvä kilpailu muuttavat olosuhteita niin paikallisesti kuin maailmanlaajuisesti. 2000-luvun alun avoin maailma alkaa sulkeutua, ja se vaikuttaa monella tavalla myös Suomeen.

Kun maailma käy yhä epävakaammaksi ja ennalta-arvaamattomammaksi, on esimerkiksi 16-vuotiaalta paljon vaadittu, että hänen pitäisi pystyä ennustamaan, millaista osaamista hän tarvitsee 10 vuoden päästä. Maailma, jossa silloin elämme, voi olla hyvin toisenlainen kuin nykyinen – pahempi tai parempi, mutta varmasti erilainen.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme