Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hoitajapula ei hoidu pelkällä mitoituksella

Talvella virinnyt keskustelu vanhustenhoidon hoitaja­mitoituksesta sivuaa isoa ongelmaa, joka ei ratkea pelkällä mitoituksen muuttamisella. Hoitajista on esimerkiksi Heinolassa niin paha pula, että sosiaali- ja terveystoimi joutuu sijaisten puutteessa supistamaan toimintojaan rajusti kesän ajaksi, todennäköisesti pidemmäksikin ajaksi.

Hoitajapula ei ole ohimenevä ilmiö, eikä se koske vain Heinolaa. Saman ongelman kanssa painitaan monilla muillakin paikkakunnilla, niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella. Hoitajien tarve kasvaa väestön ikääntyessä koko ajan, eikä tilanne ainakaan parane lähivuosina.

Ratkaisu hoitajapulaan ei ole alalle soveltumattomien ja halua­mattomien ihmisten kouluttaminen puolipakolla lähihoitajiksi tai hoivan aputehtäviin. Ihmisten hoitaminen ei ole mitä tahansa työtä, vaan vaatii aivan tietynlaisen asenteen ja työmoraalin.

Hoitotyön arvostus ei näy hoitajien palkoissa, eikä matala palkkataso rohkaise nuoria hakeutumaan raskaaseen ja vastuulliseen työhön. Jos työtaakkaa ja palkkausta ei saada nopeasti vastaamaan toisiaan, pahenee jo nyt ulkomaisella työvoimalla paikattu hoitajapula lähivuosina entisestään. Ennen pitkää ollaan tilanteessa, jossa ei enää keskustella mitoituksesta, vaan koko järjestelmän toimivuudesta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme