Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Luonnontuotteita jää liikaa hukkaan

Luonnontuotteiden hyödyntäminen on muotia. Harrastajat etsivät metsistä ja niityiltä villivihanneksia, villiyrttejä, kuusenkerkkiä ja lankojen värjäämiseen sopivia kasveja.

Samalla jää kuitenkin hyödyntämättä leijonanosa metsien perinteisestä annista, marjoista ja sienistä. Marjasadon hyödyntäminen on jo pitkään ollut suurelta osin ulkomaisten poimijoiden varassa, eikä heitäkään enää löydy niin paljon kuin yritykset olisivat valmiit palkkaamaan. Suomalaisten marjastusharrastusta kannattelevat lähinnä eläkeläiset.

Sienisatoakin korjataan turhan valikoivasti. Suomalaiset herkkutatit ovat herkku, jota viedään meiltä esimerkiksi Italiaan, mutta kotimaan ravintoloissa yleisin sieni on viljelty, usein ulkomainen herkkusieni.

Hyödyntämättä jää myös kotimainen villikala. Ostoskoreihin ui viljelty lohi.

Kotimaiset luonnontuotteet ovat ekologisinta mahdollista ruokaa, mutta jostain syystä niiden hankintaan liittyvä vaiva on useimmille suomalaisille ylittämätön este. Liian monet ympäristötietoiset ihmiset syövät mieluummin hyönteisiä ja viljelykasveista valmistettuja lihankorvikkeita kuin luonnonkalaa, metsäsieniä ja vitamiinirikkaita kotimaisia marjoja.

Kaupungistuminen on tehnyt ympäristöstäkin asian, jota ei enää nähdä yhteydessä luontoon, vaan ihmiseen.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat