Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Avaruuskilpailu hyytyi kuulentoon

Ensi yönä tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta siitä, kun ihminen astui ensi kertaa Kuun kamaralle. Silloisella tekniikalla kuulento oli lähes uskomaton saavutus, johon kaikki eivät vieläkään usko, vaan pitävät sitä pelkkänä poliittisena lavastuksena.

Miehitetyn aluksen laskeutuminen Kuuhun sinetöi Yhdysvaltain voiton avaruuskisassa, jota Neuvostoliitto oli johtanut ensimmäiset kymmenen vuotta. Supervaltojen vastakkainasettelusta huolimatta ihmisen ensimmäinen vierailu toisella taivaankappaleella oli tapahtuma, joka sykähdytti yhdistävästi koko ihmiskuntaa antaen uskoa tieteen ja avaruusmatkailun valtaviin mahdollisuuksiin.

Odotukset eivät täyttyneet. Amerikkalaiset kyllästyivät muutamassa vuodessa kalliiksi rutiiniksi muodostuneeseen kuumatkailuun, eikä Neuvostoliittokaan jaksanut enää kiinnostua kiertolaisestamme, kun tarjolla ei enää ollut komeita propagandavoittoja. Avaruuskilpailu hiipui, eikä Kuussa ole käyty 1970-luvun alun jälkeen.

Avaruussukkuloista odotettiin 1980-luvulla avaruuden uusia valloittajia, mutta nekin on jo romutettu. Ihmisen ainoa pysyvä jalansija Maan ulkopuolella on kansainvälinen avaruusasema, joka kiertää Maata turvallisen matalalla vajaan 400 kilometrin korkeudella, yli tuhat kertaa lähempänä kuin Kuu.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat