Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Lomalta palaaminen saattaa ottaa koville

Monet suomalaiset palailevat juuri näihin aikoihin ansaitulta vuosilomaltaan. Toiset puhkuvat tuoretta energiaa ja tarttuvat töihin uudella innolla, toiset taas tuntuvat vaipuvan lähes sokkiin kesähuvien vaihtuessa arkiseen aherrukseen.

Töihinpaluuahdistukseen voi olla monta syytä, jotka kasaantuessaan tekevät töiden aloittamisesta melkoista tervanjuontia. Jo elämänrytmin vaihdos lomalla omaksutusta vapaudesta harmaaseen arkirutiiniin voi ottaa koville, ja jos lomaan on liittynyt runsasta alkoholin käyttöä, voi siitäkin olla vaikeaa luopua yhtäkkiä.

Jos ihmisellä on taipumusta stressaantua työasioista, eikä hän pääse niistä kunnolla irti kuin lomallaan, tuntuu töihin palaaminen taatusti vaikealta. Jos työ ei muutenkaan ole mieleistä, tuntuu lomasta luopuminen varmasti viittä vaille vankilatuomiolta.

Kaikkein vaikein töihin palaavan ihmisen tilanne on tietysti silloin, jos työpaikalla on todellisia tiloihin, työmäärään tai työyhteisön toimivuuteen liittyviä ongelmia. Niiden ihmisen psyykkiselle ja fyysisellekin terveydelle aiheuttama kuormitus voi olla niin suuri, että hän aidosti pohtii lomallaan, kannattaako töihin palata vai ei. Useimmat palaavat, sillä uuden, paremman työn löytäminen on monilla aloilla hyvin vaikeaa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme