Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Talouden näkymä täyttyy peloista

Suomen ja maailman talousnäkymät tuntuvat täyttyvän erilaisista peloista ja epävarmuuksista, vaikka varsinainen alamäki antaakin vielä odottaa itseään.

Yhdysvaltain talous on säilyttänyt hyvän vireensä odotettua kauemmin. Kiinan kanssa kättä vääntävä presidentti Donald Trump, joka tietää uudelleenvalintansa riippuvan paljolti nykyisen suhdanteen säilymisestä, vaati ja sai keskuspankin torjumaan taantumaa ennalta laskemalla ohjauskorkoaan, vaikka talouden pyörät pyörivät lähes täysillä.

Britannian brexit-tuska jatkuu, vaikka johtajat vaihtuvat. Uudeksi pääministeriksi valittu Boris Johnson jatkaa Theresa Mayn tuhonnutta yritystä muuttaa EU-eron ehtoja uhoten samalla, että britit lähtevät unionista ilman sopimusta, jos on pakko. Britannian taloutta kuihduttava tilanne huolestuttaa myös muuta Eurooppaa, kun samaan aikaan myös maanosan veturin Saksan talous yskii pahaenteisesti.

Suomalaisten luottamus talouteen heikkenee edelleen, kun uusi hallitus aloittelee työntäyteistä taivaltaan. Taantuman merkit ovat jo ilmassa, mutta hallitusohjelma on kirjoitettu nykysuhdanteen raameihin, talouden kiristymistä pelkäämättä.

Pelkäämällä ei ongelmia ratkota, mutta realismi on hyvä pitää mielessä. Jos talouspelot alkavat maailmalla käydä toteen, toteutuvat ne myös Suomessa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme