Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Ilmastokeskustelu jakaa suomalaisia

Puolet suomalaisista pitää ilmastokeskustelua tarpeellisena herättelynä, kaksi viidestä tarpeettomana vouhotuksena, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön tuore kyselytutkimus. Mielipiteet jakautuvat sen mukaan, uskooko vastaaja pikaisia toimia vaativaan ilmastonmuutokseen vai ei.

Usko ilmastonmuutokseen taas jakautuu rajusti puoluekannan mukaan. Lähes kaikki vihreiden kannattajat, neljä viidestä vasemmistoliittolaisesta ja kaksi kolmesta SDP:n kannattajasta pitää ilmastokeskustelua tarpeellisena. Keskustan ja kokoomuksen joukoissa usko ja epäusko jakautuvat suunnilleen tasan, ja perussuomalaisista neljä viidennestä pitää ilmastonmuutospuheita turhana hysteriana.

Ilmastonmuutokseen uskoo enemmistö korkeasti koulutetuista, ylemmistä toimihenkilöistä, opiskelijoista ja pääkaupunkiseudulla asuvista, mutta vähemmistö yrittäjistä, SAK:n jäsenistä ja maaseudulla asuvista. Ilmastohuoli vaivaa enemmän nuoria ja vanhoja kuin keski-ikäisiä.

Mielipiteiden jakautuminen suunnilleen kahtia on tyypillistä, kun kyseessä on iso, ihmisten arkiymmärryksen ylittävä asia. Suomen valtion kanta kuitenkin on, että ilmastonmuutos on tieteellisesti todistettu ilmiö, jota vastaan Suomenkin tulee toimia. Tätä taustaa vasten on huolestuttavaa, että lähes puolet kansasta ei edes usko, että ongelma on todellinen.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme