Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Ihmiset ovat elävän kylän moottori

Pienet kunnat kärsivät muuttotappiosta ja asukkaiden ikääntymisestä. Samalla kylien autioituminen jatkuu, vaikka kylien aktiivit taistelevat sitä vastaan. Näitä hiljaisia puurtajia on yhä vähemmän, eikä vähenemistä ainakaan hidasta, että puuhaihmisiä moititaan siitä, että he eivät tee enemmän.

Päijät-Hämeen Kylät ry:n kyläaktivaattori Henna Pirkonen korosti Vintturin kylätalon 80-vuotisjuhlassa puuhaihmisten roolin tärkeyttä: Kylät koostuvat persoonista, puuhanaisista ja -miehistä, kylähulluista ja hiljaisista puurtajista. Heitä kaikkia yhdistävät yhteisestä kylästä ja toisistaan välittäminen ja yhteisöllisyyden arvostaminen.

Pirkosen mukaan kylätoiminnassa hienointa on se, kun eri ikäpolvet kohtaavat kylätoiminnan parissa. Kylän selviytymiselle on tärkeää tiimihenki, jossa ei saa olla sijaa kateudelle, moitteelle tai ylimielisyydelle. Haasteiden sijaan on syytä keskittyä kylien vahvuuksiin ja niiden kehittämiseen.

Pirkonen kehui erityisesti Vintturin kyläyhteisön ihmisiä. Kylä elää vilkkaasti, on pystynyt muuntautumaan vuosikymmenten varrella ja pitää yhteisöstään huolta.

Vintturin ylpeys ja vahvuus on Kammiovuoren liikuntareitistö. Näitä vahvuuksia on joka kylällä. Niitä pitää etsiä ja löytää, ja niistä on pidettävä huolta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme