Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Koulusyksy alkaa tilapulmia pohtien

Koulujen lukuvuosi on alkanut koko Itä-Hämeessä. Heinolan ja Hartolan koululaiset astelivat koulutielle eilen, Sysmän, Joutsan ja Pertunmaan lapset jo viime viikolla.

Heinolassa monta koulua toimii parakeissa uusia tiloja odotellen. Myllyojalla on käyty koulua parakeissa jo viisi vuotta, ja pitkiksi ovat venyneet myös Seminaarin koulun ja lukion evakkovuodet. Uuden koulun rakentaminen on vasta alkanut Sinilähteen Aholantiellä, jonne kohoaa Myllyojan parakit korvaava opinahjo.

Puoli vuosisataa sitten Heinola oli kuuluisa kurjista kouluistaan, joista monet toimivat aivan muihin tarkoituksiin suunnitelluissa vanhoissa puutaloissa. Nykytilanne ei enää tuota kuuluisuutta, sillä homekoulut ja parakit ovat arkea kymmenissä kunnissa ympäri maata.

Koulutilat ovat pohdinnassa myös Hartolassa. Kunta joutuu päättämään, ratkaiseeko se tuleville oppilasmäärille aivan liian suuren yhtenäiskoulun sisäilmaongelmat rakentamalla viereen uuden, pienemmän koulun, joka aluksi osin ja myöhemmin kokonaan korvaa vanhan.

Sysmän yhtenäiskoulu toimii määräajaksi vuokratussa tila­elementtirakennuksessa, jonka vuokrasopimusta kunta voi halutessaan pidentää, ostaa koulun itselleen tai rakentaa tilalle uuden koulutalon. Valinta ei välttämättä ole helppo.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme