Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Maahanmuutto ei tuonut mullistusta

Syksyllä 2015 Suomeen virtasi yhtäkkiä turvapaikanhakijoita aivan eri tahtiin kuin aiempina vuosina ja vuosikymmeninä. Vastaanottokeskuksia ja -yksiköitä perustettiin ympäri maata, Itä-Hämeeseenkin yhteensä viisi: kaksi Heinolaan, yksi Joutsaan ja kaksi alaikäisille tarkoitettua Hartolaan ja Pertunmaalle.

Julkisessa keskustelussa ennakoitiin tilanteen muodostuvan pysyväksi ja muuttavan Suomen elämänmenon ja ajan mittaan myös väestörakenteen. Joukkomittainen maahantulo tyrehtyi kuitenkin nopeasti, ja vastaanottokeskuksia alettiin sulkea lähes yhtä suurella kiireellä kuin niitä oli pystytetty.

Hartolan alaikäisten ryhmäkodin suljettua ovensa on Itä-­Hämeessä jäljellä enää yksi, Heinolan Valolinnan vastaanottokeskus. Sekin lopettaa toimintansa vielä tämän vuoden aikana.

Kuluneiden neljän vuoden tilinpäätös jää varsin neutraaliksi: Itä-Hämeen elämänmeno ei ole mitenkään mullistunut uusien, useimmiten tilapäisten asukkaiden vuoksi. Osa paikallisista ihmisistä on ollut mukana auttamassa tulokkaita, mutta useimmille alueen kanta-asukkaille vastaanottokeskusten elämä on jäänyt hyvin vieraaksi.

Maahanmuuton laukaisseet kriisit eivät ole ratkenneet, mutta nähtäväksi jää, mikä on jatkossa niiden vaikutus Suomeen ja Itä-Hämeeseen.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme