Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kuntajohtajat eivät usko hallitukseen

Suurin osa kuntajohtajista epäilee Antti Rinteen (sd.) hallituksen kykyä toteuttaa hallitusohjelman kuntataloutta koskevat linjaukset.

Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyn mukaan neljä viidestä kuntajohtajasta ei usko, että kuntien tehtävien lisäämistä kompensoidaan muuttamalla valtionosuuksia tai poistamalla muita velvoitteita. Kolme neljästä johtajasta ei usko kuntien kestävän, riittävän ja oikeudenmukaisen rahoituksen toteutumiseen.

On tuskin yllättävää, että epäilevimpiä ovat suurten kaupunkien johtajat. Verotulontasauksella heikompia kuntia tukevat kasvukeskukset tietävät, että niiden rahoja tarvitaan jatkossakin pitämään yllä kuihtuvien maaseutukuntien palveluja, oli rahoitusmalli mikä tahansa.

Vaalikaudelta toiselle kelluvan sote-uudistuksen toteutumiseen uskoo kaksi viidestä kuntajohtajasta. Epäuskoisia on suunnilleen yhtä paljon, ja joka viides johtaja ei enää tiedä, ottaako sote todesta vai ei.

Kun ajattelee valtion ja kuntien suhdetta kolmenkymmenen viime vuoden aikana, ei ole enää ihmekään, etteivät kuntajohtajat usko joulupukkiin. Kunnat ovat tottuneet saamaan valtiolta vain uusia tehtäviä, tulojen leikkauksia ja sekavia uudistuksia, jotka ovat usein jääneet puolitiehen tai kokonaan paperille.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme