Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Grönlannin osto ei ole pelkkä vitsi

Presidentti Donald Trumpin yritys ostaa Grönlanti ei ollut pelkkä vitsi, vaan jatkoa Yhdysvaltain geopolitiikan pitkälle linjalle.

Valtiotieteen lisensiaatti Juha Tähkämaa muistutti viime maanantaina Turun Sanomissa, että amerikkalaiset tekivät saaresta Tanskalle 100 miljoonan dollarin ostotarjouksen jo vuonna 1946, kun toisen maailmansodan liittolaisten Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välit alkoivat kylmetä. Tanska ei myynyt Grönlantia, mutta otti kuitenkin paikkansa kylmän sodan rintamassa liittymällä Yhdysvaltain johtamaan puolustusliitto Natoon.

Grönlanti oli toisen maailmansodan aikana osa strategisesti tärkeää meripuolustuslinjaa, jolla liittoutuneet pyrkivät sulkemaan saksalaisten pääsyn Luoteis-Atlantille ja suojaamaan Yhdysvalloista Isoon-Britanniaan ja Neuvostoliittoon sotakalustoa rahdanneita laivasaattueita. Saaren strateginen asema ei ole niistä ajoista muuttunut, minkä huomaa helposti katsomalla karttapalloa: Grönlanti on kuin kilpi Yhdysvaltain ja Venäjän välissä.

Yhdysvallat on ennenkin hankkinut maata ostamalla. 1800-luvun alussa se osti Ranskalta silloisen Louisianan, joka kattoi suuren osan nykyisistä etelävaltioista, ja vuonna 1867 Venäjältä Alaskan.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme