Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hyvinvointiyhtymän palvelutaso laskee

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymää tänä vuonna uhkaava 40 miljoonaa euroa alijäämäinen tulos kertoo selkeästi, ettei maakunnalla enää ole varaa nykyisen tasoisiin sote-palveluihin. Säästöjä on löydettävä, ja lyhyellä aikavälillä ne löytyvät hykyn palvelujen karsimisesta. Palveluverkko harvenee, eikä kaikkia palveluita enää tarjota yhtä laajasti eri toimipisteissä kuin ennen.

Sipilän hallituksen sote-malli onnistui tekemään itsestään mörön, jonka varjoon jäivät nykyisen sote-järjestelmän ongelmat ja uudistustarpeet. Nyt niiden kanssa ollaan taas kasvokkain, eikä tulevaisuuden maisema näytä yhtään paremmalta kuin neljä vuotta sitten, päinvastoin.

Kuntien hartiat eivät riitä kannattelemaan sote-kuluja, eikä nopeaa ratkaisua ole valtiolta luvassa. Hyvinvointiyhtymän on löydettävä tiensä itse, eikä siitä tule helppoa.

Hyvinvointiyhtymän kriisi koskettaa erikoissairaanhoidon kautta kaikkia maakunnan kuntia, mutta kovimmin se koettelee sote-peruspalvelunsa yhtymältä saavia kuntia. Heinola tuottaa palvelunsa itse ja Sysmä on ulkoistanut niiden tuotannon, mutta Hartolan lähipalvelut ovat hyvinvointiyhtymän säästökuurissa leikkuupölkyllä yhtä lailla kuin yhtymän muutkin toiminnot.

Hyvät neuvot ovat nyt kalliit. Konsulteilta on ehkä jo kysytty tarpeeksi, joten olisiko aika kysyä niiltä, jotka työn tekevät?

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat