Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kuntien ääni ei kuulu Helsinkiin

Kuntajohtajat eivät ole tyytyväisiä kuntien kuulemiseen valtion suurten uudistusten valmistelussa, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön kysely. Kuntakentän ääni ei kuulu riittävän hyvin Helsinkiin, vaikka uudistusten toteutus ja seuraukset kaatuvat usein juuri kuntien harteille.

Kaksi viidestä kuntajohtajasta katsoo, että kuntia on kuultu niitä koskevien uudistusten valmistelussa 2010-luvulla erittäin tai melko huonosti, Joka viides arvioi kuulemisen melko hyväk­si, ja muiden mielipiteet asettuvat näiden ääripäiden välille. Täysin tyytyväisiä ei johtajista löydy ainuttakaan.

On vaikea päätellä, arvioivatko kuntajohtajat pohjimmiltaan kuulemisten määrää ja laatua vai niiden vaikuttavuutta. Erityisesti pienten kuntien johtajat saattavat kokea, ettei heidän sanomisillaan ole suurenakaan joukkona ansaittua painoarvoa, vaan valtio painottaa lähinnä suurten kaupunkien kannanottoja.

Kuntien vahvin toimintaväylä ovat maakunnat, etenkin ­silloin, kun ne ryhtyvät joukolla ajamaan yhteisiä etujaan. Etenkin liikennehankkeissa maakuntien yhteiset linjaukset voivat ratkaista toteutettavien hankkeiden valinnan tai ainakin toteutusjärjestyksen tai aikataulun.

Päijät-Häme on viime vuosina pärjännyt hyvin, kun yhteistä hyvää on jaettu. Ääntä ei ole pidetty turhaan, vaan se on kuulunut Helsinkiin asti.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme