Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Maallemuutolle ei saa asettaa esteitä

Pertunmaalla pohdittiin viime perjantaina maallemuuttoa Vapaa-ajan asunnosta vakituiseksi asunnoksi -esiselvityshankkeen loppuseminaarissa. Kunta on selvittänyt vapaa-ajan asukkaiden halukkuutta muuttaa pysyvästi Pertunmaalle, ja tulokset ovat olleet rohkaisevia.

Moni mökki on käytännössä täysin varustettu ympärivuotinen kakkosasunto, jota mökkiläiset pitävät kotinaan siinä missä kaupunkiasuntoakin. Lähipalvelut vain ovat kauempana, eikä asukkailla ole niihin täyttä kuntalaisen käyttöoikeutta.

Kuntien suhtautuminen vapaa-ajan asuntojen muuttamiseen vakituisiksi on vaihdellut ja vaihtelee edelleen melkoisesti. Toisaalta uusia asukkaita on haluttu houkutella, toisaalta pelkona on ollut yhdyskuntarakenteen hajoaminen yksityisteille ja mökkirannoille. Tuloja ja kuluja on puntaroitu kunnissa vaihtelevin tuloksin, välillä muuttoa estellenkin. Nykyisin haja-asutusta vastustetaan myös ympäristöperustein.

Maallemuutolle ei kuitenkaan pitäisi asettaa liiaksi esteitä, jos kysymys on hallitusta rakentamisesta järkeville paikoille tai vanhan rakennuskannan ottamisesta vakituiseen asumiskäyttöön. Yhä useampi voi nykyisin työskennellä kotonaan, sijaitsi se missä tahansa, kunhan tietoliikenneyhteydet vain ovat ajan tasalla. Nykyistä laajempi muuttoliike tukisi maaseudun ja maalaistaajamien elinvoimaa, joka on lähivuosina pahasti hiipumassa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat