Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Nousukauden vire näkyy katukuvassa

Kun kulkee Heinolan kaduilla, näyttää siltä, että kaupungissa on menossa varsinainen nousukausi. Yhdellä jos toisellakin nurkalla kaivetaan, rakennetaan tai korjataan katuja, putkia tai taloja. Vieras voi vain päätellä, että Heinolalla menee hyvin, että kaupunki kehittyy.

Nostokurjet ovat usein hyvä kehityksen mittari, mutta koko totuutta työmaiden paljous ei Heinolasta kerro. Suurimmat rakennuskohteet ovat julkisia, eikä niillä ole mitään tekemistä nousukauden kanssa. Rakentaminen olisi tullut halvemmaksi taantuman aikana, mutta siihen ei ehditty mukaan.

Kehitystä uudet katukivet ja koulut kuitenkin edustavat, eikä kannata aliarvioida myöskään pieniä työmaita, jotka antavat uskoa kaupungin tulevaisuuteen. Kun omistaja korjaa vanhaa taloaan, hän uskoo, että remontti kannattaa – joko asumisen tai myymisen kannalta.

Isoja yksityisiä investointeja kaupunki kaipaisi lisää. Stora Enso ja Versowood panostavat säännöllisesti laitostensa kehittämiseen, ja Hämeenmaa on valmis rakentamaan Prisman moottoritien varteen, mutta kuka investoisi Heinolan keskustaan?

Tehtävä tuntuu jäävän kaupungille: Savontien jälkeen se rakentaa lukion ja uudistaa torin. Kylpylän päärakennukselle ja Maaherrankadun päiväkodille etsitään ideakilpailulla yksityistä kehittäjää, mutta toistaiseksi nekin ovat kaupungin murhe.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat