Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hartola joutuu nyt kiristämään vyötä

Hartolaa ei ole tähänkään asti voinut moittia yli varojen elämisestä, vaan kunnan taloudenpito on ollut varsin tarkkaa. Viime vuosien isot investoinnit kuten Kotisalo ja KunkkuAreena on tehty tulevaisuus mielessä, lähipalvelujen turvaamiseksi.

Väestön väheneminen ja ikääntyminen eivät kuitenkaan anna armoa, vaan Hartola joutuu edelleen kiristämään vyötä. Palvelut sopeutetaan kukkaroon tiukalla kulukuurilla, joka merkitsee myös henkilöstön vähentämistä, tosin vain luonnollisen poistuman kautta.

Kuluva vuosi painuu pakkaselle, mutta jo ensi vuoden pitäisi tuoda helpotusta. Ellei suuria yllätyksiä tule, on uusia säästötarpeita tuskin luvassa ainakaan lähikuukausina.

Tuloveroprosenttiin kunta ei aio koskea, mikä onkin viisasta. Kulujen laskeminen on pitkällä aikavälillä kestävämpi tapa sopeuttaa taloutta, ja kun veroruuvi on vielä vähän löysällä, löytyy tulevaisuudessa yllättäviinkin tilanteisiin ainakin jonkinlainen varaventtiili.

Heinola hyväksyi oman talouden tasapainotusohjelmansa viime vuonna. Ohjelman toteutus muhii nyt toimialueilla, ja joskus siihen kuulee puheissa viitattavan, mutta mitään vyönkiristyksen tunnelmaa ei ole ilmassa. Onkohan se hyvä vai paha merkki?

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat