Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Seminaari tarvitsee oikean omistajan

Seminaarin kiinteistön jatkuva hiljaisuus on koko vuoden synnyttänyt huhuja, että kansainvälistä koulutuskäyttöä rakennuksille kaavaillut omistajayhtiö olisi ajautunut konkurssiin. Se ei pidä vieläkään paikkaansa, mutta konkurssi­hakemus on tulossa ja arvokiinteistö myynnissä (IH 7.9.).

Vanhimmilta osiltaan yli satavuotias seminaari kuuluu Heinolan arvokkaimpaan rakennusperintöön, eikä sen tuhoutuminen kunnossapidon puutteeseen saa olla vaihtoehto. Osan ikkunoista ovat ilkivallantekijät jo rikkoneet, ja jos rakennukset seisovat tyhjillään vuodesta toiseen, on syytä pelätä pahempiakin tuhoja.

Seminaarille pitää nopeasti löytyä omistaja, joka arvostaa rakennusten historiaa, kunnostaa ne suojeluvaatimusten mukaisesti ja järjestää niille arvoistaan käyttöä. Monen mielestä ostajan pitäisi olla Heinolan kaupunki, mutta mihin hintaan ja mihin käyttöön? Kaupungin kynnys hankkia itselleen lisää kiinteistöomaisuutta on korkea, koska se rakentaa parhaillaan uusia kouluja ja yrittää samalla päästä eroon turhista kiinteistöistään kuten vanhasta kylpylän päärakennuksesta ja entisestä Maaherrankadun päiväkodista.

Jos ostaja ei ole kaupunki, se voi olla kuka tahansa, eikä hinta välttämättä nouse kovin korkealle. Pahin vaihtoehto olisi vain tontin arvosta kiinnostunut sijoittaja, joka jättäisi vanhat rakennukset heitteille.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme